Wykończenie kuchni za pomocą płyt kartonowo gipsowych – poradnik

 

Płyty kartonowo-gipsowe coraz częściej stosuje się w kuchniach oraz łazienkach. Dzięki nim możemy w szybki sposób uzyskać bardzo równe ściany. Sprawdź jak możesz wykorzystać te proste konstrukcje.

Płyty kartonowo-gipsowe do kuchni

Płyta kartonowo-gipsowa do kuchni ma różne zastosowanie. Oczywiście najczęściej wykorzystywana jest przy wyrównywaniu ścian. Dzięki niej ściany są wyjątkowo proste, bez potrzeby wykonywania gładzi szpachlowej. Dodatkowo z płyt kartonowo-gipsowych można stworzyć wiele różnych konstrukcji. Jedną z nich jest wyjątkowo estetyczny i bardzo funkcjonalny sufit podwieszany. Można w nim umieścić dodatkowe oświetlenie, co sprawi, że zyskamy światło, tak ważne przy przygotowywaniu posiłków. Podwieszany sufit możemy wykonać w różnych wariantach, a także malować na dowolny kolor. Bardzo nowoczesnym i wyjątkowo efektownym zastosowaniem płyty kartonowo-gipsowej jest zbudowanie z niej wyspy. To świetne rozwiązanie w momencie, kiedy posiadamy otwartą kuchnię i chcemy oddzielić miejsce przygotowywania posiłków od naszego salonu. Wyspa może oczywiście posiadać blat, na którym podamy posiłek albo go wykonamy. Pod blatem z powodzeniem można umieścić praktyczną wnękę na potrzebne nam przybory kuchenne. Jeśli mowa już o dobrych sposobach na przechowywanie naszych naczyń, to takim rozwiązaniem jest zabudowa wnęki za pomocą płyt kartonowo-gipsowych i wykonanie na nich półek. Otwarte półki z płyt kartonowo-gipsowych przydadzą się na przechowywanie słoików i pojemników z jedzeniem oraz na niektóre naczynia, na które już nie ma miejsca w szafkach. Takie półki dla zabezpieczenia płyty warto obić dodatkowo płytą drewnianą albo lekkimi płytkami, które łatwo umyć, zachowując przy tym czystość.

Jaka płyta kartonowo-gipsowa do kuchni?

Płyty kartonowo-gipsowe do kuchni mogą być stosowane w różnych miejscach. W zależności od tego, czy płyta gipsowa ma być zastosowana przy zlewie, czy dalej od źródła wilgoci, wybieramy odpowiednią płytę. Najlepszym rozwiązaniem jest położenie dwóch rodzajów płyt gipsowych w kuchni – jednych wodoszczelnych, odpornych na wilgoć, a drugich zwykłych, bez specjalnej powłoki. Pierwszy typ płyt należy ułożyć tam, gdzie ściana będzie narażona na zachlapanie. Nowoczesne płyty gipsowe są wykonane na bazie włókna szklanego, przez co nie wchłaniają wody. Dodatkowo ich powierzchnia jest nasączona preparatami hydrofobowymi, które odpychają wodę. Mają one za zadanie zwiększać napięcie powierzchniowe wody. Preparaty stosowane w utrwalaniu to olej oraz żywica silikonowa. Więcej informacji znajdziecie w poradniku: https://www.acrylputz.pl/strefa-zawodowca/porady-techniczne/zastosowanie-plyt-kartonowogipsowych-w-kuchni-porady-eksperta

Jakub Jabłoński

Student III roku kierunku Budownictwo na PŁ. Uwielbia chińską kuchnię oraz nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne z zakresu architektury. Po zakończeniu studiów z pewnością wyruszy na wycieczkę dookoła świata zanim weźmie udział w procesie rekrutacyjnym do jednych z największych firm w Polsce.

More Posts

Jakub Jabłoński

Student III roku kierunku Budownictwo na PŁ. Uwielbia chińską kuchnię oraz nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne z zakresu architektury. Po zakończeniu studiów z pewnością wyruszy na wycieczkę dookoła świata zanim weźmie udział w procesie rekrutacyjnym do jednych z największych firm w Polsce.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *